Ingenieuze damesschoenen houden regen tegen

Fashionista, ontwerpster en ingenieur Katrien Herdewyn (25) combineert elegante vrouwenschoenen met nanotechnologie in haar collectie ‘Elegnano’. Dankzij minuscule staafjes die in het fijne leder zijn verwerkt, rolt regenwater gewoon van de hakschoenen af. Nog tot zondag prijst ze haar collectie aan in een pop-upwinkel in het midden van de Stadsfeestzaal.

Katrien Herdewyn (25) is ingenieur van opleiding maar tegelijk gepassioneerd door schoenen. Ze startte in augustus 2014 haar eigen schoenenmerk ‘Elegnano’ en brengt daarmee nu haar eerste collectie uitgerust met nanotechnologie op de markt. “Het lederen oppervlak bevat minuscule staafjes zodat water of slijk er niet kan indringen, maar er in balletjes afrolt”, zegt Katrien, terwijl ze het demonstreert op een klein stukje lamsleder. Het onbewerkte leder verkleurt quasi onmiddellijk, terwijl het nano-leder droog blijft. “De techniek is ‘gekopieerd’ van de structuur van lotusbloemen, die er ook in slagen om er in de meest modderige en waterige ondergrond piekfijn te blijven uitzien. Daarom heb ik ook de bloemblaadjes in de hiel van de schoenen verwerkt.”

Uitbreiding

De eerste Elegnano-collectie van Katrien bevat vier verschillende modellen, maar Katrien denkt al aan uitbreiding. “Ik ben volop bezig met de zomercollectie en die zal meer schoenen, handtassen en ook trouwschoenen omvatten.”

Wie droge schoenen wil, moet er wel iets voor over hebben. Het goedkoopste paar naaldhakken tikt af op 450 euro, voor de enkellaarsjes moet je 650 euro ophoesten. Daar krijg je wel wat voor. “Het zachtste Franse lamsleder, ingewerkte nano-technologie, een Belgisch ontwerp in beperkte oplage van 50 stuks en grotendeels in Italië met de hand gemaakte kwaliteit”, zegt Katrien. (DILA)

Damesschoenentrends uit de Voorjaar Zomer 2020 Modeshows.  Trendstop geeft lezers van FashionUnited een eerste kijkje naar de essentiële stijlen die bepalend zullen zijn voor damesschoenen in voorjaar/zomer 2020.

Het Trendstop team biedt lezers van FashionUnited een exclusief kijkje naar drie van de belangrijkste thema’s die de damesschoenenmarkt zullen inspireren in het SS20 seizoen en daarna. Ontwerpers introduceren een nieuwe denkwijze aan styling- en constructiemethodes, met integratie van natuurlijke en duurzame eigenschappen, herdefiniëring van outerwear inspiraties en experimenten met vorm en pasvorm. Onze samengestelde catwalk-rapporten en gespecialiseerde schoenentrend beelden evalueren de commerciële waarde en levensduur van iedere trend, op basis waarvan u de best mogelijke basis beslissingen kunt nemen.

Deze week presenteert Trendstop drie damesschoenen trends uit het voorjaar/zomer 2020 seizoen. Experimenten met proporties stelt de notie van conventionele schoensilhouetten aan de kaak in Extreme Padding en The Cut Away Sandal, terwijl Elevated Eco de introductie van duurzaamheid aan hoogwaardige designconcepten verkent.

Extreme Padding

Extreme wattering is een grote trend in outerwear, schoenen en accessoires voor winter; de extreme vullingen overstijgen de seizoenen met een sandaal-versie voor zomer.

Opgeblazen proporties en dikke banden versterken het comfort-element voor zowel platte schoenen als stijlen met een hak. Buisvormige wattering in de vorm van brede banden geven ambachtelijke constructies een eigentijdse twist.
Damesschoenentrends uit de Voorjaar Zomer 2020 Modeshows
Beelden via Trendstop, van links naar rechts: Bottega Veneta, Givenchy, Proenza Schouler, allen Voorjaar Zomer 2020.

The Cut Away Sandal

Sandalen ontwikkelen zich met een toegenomen architecturale esthetiek door gebruik te maken van uitsparingstechnieken om nieuwe silhouetten te creëren. Diepe V-vormige voorbladen, hoge afsluitlijnen en ultra brede banden compleet met geïntegreerde teenringen, afgewerkt in monochrome paletten, onthullen en verhullen verschillende delen van de voet voor een minimalistisch, modernistisch silhouet.
Damesschoenentrends uit de Voorjaar Zomer 2020 Modeshows
Beelden via Trendstop, van links naar rechts: Tibi, Rejina Pyo, Bottega Veneta, allen Voorjaar Zomer 2020.

Elevated Eco

Duurzame materialen en ecologische constructies worden voor het SS20 seizoen verfijnd en verheven. Bamboe hakken zijn gepolijst, waardoor de natuurlijke eigenschappen versterkt worden, terwijl ongebleekte stoffen schachten gemaakt zijn door middel van fijne weeftechnieken. Textuurmatige elementen zijn subtiel in neutrale, enkele tinten, benadrukt door fijne bandjes en eenvoudige zwarte of witter kleuraccenten.
Damesschoenentrends uit de Voorjaar Zomer 2020 Modeshows
Beelden via Trendstop, van links naar rechts: Jil Sander, Issey Miyake, Marni, allen Voorjaar Zomer 2020.
Exclusieve Aanbieding

Lezers van FashionUnited krijgen gratis toegang tot het Resort 2020 Key Footwear Directions rapport van Trendstop, met alle onmisbare catwalk stijlen voor het komende seizoen. Ook de kinderschoenen Trends  uit de Voorjaar Zomer 2020 Modeshows

Trendstop is een van ‘s werelds meest vooraanstaande trendadviesbureaus op het gebied van mode en is bekend vanwege zijn inzichtelijke trendanalyses en prognoses Trendstop.com rekent H&M, Primark, Forever21, Zalando, Geox, Evisu, Hugo Boss, L’Oreal en MTV tot zijn klanten.